Interview Αποστόλης Ξένος

Πώς δημιούργησες το πρόγραμμα που θα παρακολουθήσουμε; Πώς θα υποδεχτούμε τις γιορτές;

Έφτιαξα ένα πρόγραμμα για να υποδεχτούμε την πιο εορταστική περίοδο τού έτους, τα Χριστούγεννα. Θα δώσουμε το έναυσμα σε ακροατές και θεατές, να αγαπήσουν και να αγαπηθούν παραπάνω αυτές τις φωτεινές κι άγιες ημέρες που πλησιάζουν. Θεωρώ ότι είναι η πιο επαναστατική πράξη να αγαπάμε ειλικρινά ο ένας τον άλλον, ανιδιοτελώς, και να θέλουμε μόνο το καλό του κι αυτό να είναι μεταδοτικό. Το πρόγραμμα αποτελείται από μια γενναία αναδρομή στην πλούσια ιστορία του ελληνικού τραγουδιού με σπουδαίους σταθμούς και μερικές πινελιές απ` το ξένο παγκόσμιο ρεπερτόριο.

Πού θα επιχειρήσεις να μας ταξιδέψεις; Ποια συναισθήματα θέλεις να μοιραστείς μέσα από τα τραγούδια;

Στη μουσική παράσταση που έχουμε ετοιμάσει μαζί με τον φίλο και καλό μου συνεργάτη στο πιάνο, τον εξαίρετο σολίστ Μίλτο Σελητσανιώτη, θα επιχειρήσουμε να σας ταξιδέψουμε σε κείνα που ονειρευόμαστε για το μέλλον, σ` αυτά που χάθηκαν στον δρόμο και ποτέ δεν είναι αργά να τα κοιτάξουμε ξανά και να τα επαναπροσδιορίσουμε και στις μνήμες του παρελθόντος, οι οποίες είναι ζωτικής σημασίας. Σκοπός μας είναι να μοιραστούμε το Φως που υπάρχει, σε πείσμα των πονηρών καιρών, να αντλήσουμε δύναμη από τα τραγούδια, να αφήσουμε πίσω όσα μας βασανίζουν και να περάσουμε καλά. Να φύγουμε αισιοδοξώντας για την επόμενη μέρα, όποια κι αν είναι αυτή.

Είσαι ένας πολύ νέος τραγουδοποιός, γράφεις στίχους, παίζεις κιθάρα, τραγουδάς. Τι σκέφτεσαι για την επόμενη μέρα;

O άμεσος στόχος μου είναι ένας προσωπικός δίσκος, καθώς γράφω δικά μου τραγούδια. Ετοιμάζω παράλληλα μια ξεχωριστή δουλειά με κάποια αριστουργήματα του ελληνικού πενταγράμμου, διασκευασμένα με μία πιο διαφορετική μουσική προσέγγιση. Θα ήθελα να συνεχίσω να κάνω live και να τα εξελίσσω, μα και να εξελίσσομαι μέσα απ` αυτά. Είναι μαγευτική η αλληλεπίδραση με τους ανθρώπους σε ένα λάιβ.

Στιχουργός, συνθέτης ή ερμηνευτής; Τι προτιμάς;

Αν μου στερήσεις κάποιο είναι σαν να αφαιρείται ένα κομμάτι μου. Είναι όλα μαζί και το καθένα ξεχωριστά μέρος ενός συνόλου που συνθέτουν την προσωπικότητα και την καλλιτεχνική μου υπόσταση, το καθένα για διαφορετικούς λόγους. Όλα πάντως ενέχουν την έκφραση κι απαιτούν την ίδια ψυχή κι αλήθεια. Η στιχουργική είναι κάτι που ρέει από μέσα μου, έχει την αμεσότητα του λόγου, με τη μουσική δημιουργείς το περιβάλλον σου, όταν είσαι ο ίδιος και τραγουδιστής χαίρεσαι το μοίρασμα του έργου με τον κόσμο. Τα πρώτα δύο είναι εσωστρεφείς και μοναχικές διεργασίες, ενώ το τρίτο έχει εξωστρέφεια κι απαιτεί την επικοινωνία.

Τι χρώμα έχει η μουσική που σε εκφράζει; Τι μυρωδιές; Γιατί;

Ωραία ερώτηση. Μ` αυτόν τον τρόπο λειτουργούν και οι πέντε μας αισθήσεις! Η μουσική που με εκφράζει θα έλεγα ότι είναι πολύχρωμη, υπό την έννοια ότι η μουσική προσεγγίζεται ελεύθερα. Αυτό προσπαθώ, ακούω διάφορα είδη της, δίχως συμπλέγματα και δεύτερες σκέψεις εάν κάτι μου αρέσει πραγματικά. Μακάρι, λέω καμιά φορά, να καταφέρω να φτιάξω κι εγώ ένα χρώμα δικό μου για να το προσθέσω στην ατελείωτη παλέτα της μουσικής, με απόλυτο σεβασμό στα ήδη υπάρχοντα. Αν προσπαθούσα να φανταστώ τι μυρωδιά θα είχαν οι μουσικές της καρδιάς μου, τότε μάλλον, θα ήταν έντονες και ταυτόχρονα εκλεπτυσμένες. Να δημιουργούν συναισθήματα αληθινά και θύμησες.

Ποια σημεία της πόλης που ζεις ξεχωρίζεις και γιατί;

Εκ φύσεως έχω μια ιδιαίτερη αδυναμία στη θάλασσα συνεπώς και σε όλα τα σημεία της πόλης που βρίσκονται κοντά της. Όμως δεν μπορώ να ζήσω χωρίς τα ιστορικά σημεία, την αστική κουλτούρα, την αύρα, τον παλμό και τη ζωντάνια του κέντρου της Αθήνας.