Ο Βασίλης Σαλταγιάννης στην εκπομπή “ένθεν και ένθεν”

Ο ερμηνευτής Βασίλης Σαλταγιάννης ήταν καλεσμένος στην εκπομπή “ένθεν και ένθεν” με τη Βάσια Ρούσσου και μας μίλησε για τη συνολική πορεία του.
Το μουσικό ταξίδι του Βασίλη αρχίζει και με την ακουστική κιθάρα θέλοντας να διευρύνει διάφορα είδη μουσικής, προσπαθώντας να πάρει ακούσματα από μεγάλους ξένους και Έλληνες κιθαρίστες. Παράλληλα σπουδάζει γεωλογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Την περίοδο 1994-1996 συμμετέχει σαν κιθαρίστας στο blues rock σχήμα των VAVEL69, και ενίοτε γράφει ή παίζει κιθάρα σε demo ή live άλλων (ΠΑΛΙΡΡΟΙΑ, ΑΡΗΣ ΤΟΜΑΣ κτλ). Το 1996 και ενώ τελειώνουν τα φοιτητικά χρόνια αρχίζει να ασχολείται βιοποριστικά, σαν κιθαρίστας και τραγουδιστής σε λαϊκά και έντεχνα μουσικά σχήματα, στην αρχή σε μικρότερα και αργότερα σε μεγαλύτερα στέκια όπως η ΜΠΟΕΜΙΣΣΑ, όπου έρχεται σε μεγαλύτερη επαφή με την ελληνική λαϊκή μουσική διερευνώντας παράλληλα και ακούσματα από την παράδοση. Σε αυτά τα λαϊκά πάλκα παίζει με αρκετούς μουσικούς όπου με κάποιους από αυτούς γίνεται φίλος και ανακαλύπτοντας κοινές επιθυμίες για έκφραση και δημιουργία, το 2005 δημιουργούνται οι Καθώς Πρέπει.

Έτσι το 2007 γεννιούνται οι LATHOS PATHOS χωρίς συνταγή, που να συνδυάζει τη reggae, Latin, blues, με την παράδοση και τη σύγχρονη ελληνική μουσική σε μια ενιαία φόρμα. Παράλληλα ηχογραφεί την πρώτη ομώνυμη δισκογραφική δουλειά, μια ανεξάρτητη παραγωγή που κυκλοφορεί στα δισκοπωλεία το Φλεβάρη του 2009 Τα περισσότερα τραγούδια αυτού του δίσκου είναι περισσότερο βιωματικά και είχαν αφετηρία και έμπνευση αληθινές ιστορίες. Στίχους έχει γράψει ο ίδιος και οι: Πηγή Καφετζοπούλου, Μαρία Πλουμή, Έμυ Μύγια, Μαργαρίτα Θανόγλου, Αργύρη Ολοκτσίδης.
Τον Ιούλιο του 2015 κυκλοφορεί ο δεύτερος προσωπικός δίσκος του από τις μουσικές παραγωγές Μελωδικό καράβι, με τίτλο «Κρυμμένα θαύματα» όπου έρχεται να δώσει μια διαφορετική πλευρά του δημιουργού, περισσότερο άμεση και συναισθηματική, που βαδίζει τόσο σε δυτικότροπα όσο και λαϊκότροπα ή παραδοσιακίζοντα μουσικά μονοπάτια. Θέλοντας μέσα από αυτόν τον κύκλο τραγουδιών να μεταδώσει αισιοδοξία, συγκίνηση ακόμα και αφορμή για χορό, γράφει μουσική και ενορχηστρώνει σε στίχους δικούς του, κυρίως βιωματικούς από την καθημερινότητα, αντλώντας έμπνευση από αυτά που μας γεμίζουν με δύναμη, από αυτά που αξίζει να παλέψουμε, τη φύση, την αγάπη και τον έρωτα. Στίχους έχουν γράψει επίσης η Μαίρη Φασουλάκη και η Ελένη Τζιαμουράνη. Εκτός από τον ίδιο, συμμετέχουν ερμηνευτικά οι: Κώστας Μάντζιος, Καίτη Κουλλιά, Αδριανός Νόνης, Ελένη Νόνη και Νίκος Βενετάκης. Κάνει εμφανίσεις παρουσιάζοντας τα τραγούδια του μαζί με άλλα διασκευασμένα με το ύφος και τον ήχο του, σε διάφορους χώρους.