κριτική και παρουσίαση της χορευτικής τριλογίας Δάσος Taboo Πορνό – ομάδα Griffón

Αυτή η τριλογία χορού σχετίζεται με το φύλο , τον έρωτα , τις σχέσεις γυναίκας-άνδρα αλλά και τον καθορισμό ή ετεροκαθορισμό κοινωνίας-ατόμου. Αρχικά ας πάρουμε μια γεύση του πρώτου και του δεύτερου μέρους της τριλογίας.

Δάσος
Ο λύκος πέθανε και η κοκκινοσκουφίτσα δεν υπάρχει πια … Μέσα στο «δάσος» μόνο ένα ζευγάρι μένει , με ανοιξιάτικες φορεσιές. Ένα ζευγάρι του οποίου το σώμα αποσυντίθεται, μα παραμένει στο χρόνο τόσο φυσικά. Οι κινήσεις μια λούπα μέσα από την οποία φυτρώνουν νέες κινήσεις που υποδηλώνουν το ρομαντικό σκίρτημα., την καθημερινή ενόχληση, την βία του έρωτα και άλλοτε την τυφλή υποταγή ή το ξεγύμνωμα του τι θέλω και του τι κάνω.

Δύο άτομα ζευγαρώνουν όπως όλοι μας, γδύνονται επί σκηνής και ντύνονται γαμπρός – νύφη ώστε μετά να μας δείξουν το πως θυμούνται τα μέρη του σώματος του, μέσα από την αφύπνιση / τον ρυθμό της σωματικής έντασης.

Taboo
Οι δύο χορευτές σταματούν στα “Taboo” και ξεκινούν με αυτά. Εδώ, το γήινο στοιχείο της κραυγής του ανθρώπου και των φωνών του πλήθους σε καθηλώνει. Η επιβολή του αρσενικού έναντι του θηλυκού, επιβεβαιώνεται όπως και το αντίστροφο. Η εσωτερικότητα εξωτερικεύεται μέσα από την ιδιόμορφη κίνηση των χεριών που τρέμουν και δονούνται σπαστικά. Τα αδιέξοδα εν τέλει διοχετεύονται σε μία αγκαλιά με μια μουσική υπόκρουση που υποδηλώνει την αντίθεση σκέφτομαι – αισθάνομαι – πράττω.

Η συνέχεια αυτού του εγχειρήματος έρχεται με το Πορνό , κάτι που δεν θα πρέπει να το χάσουμε!

Πορνό
Χρειαζόμαστε ένταση, χρειαζόμαστε ο άλλος να μας υποκινεί και μαζί να μας καθησυχάζει. Έχουμε ανάγκη να συνδιαλεγόμαστε με τον κόσμο μέσα από διαφορετικές ταυτότητες, θέλουμε να νιώσουμε όσο το δυνατόν περισσότερη συγκίνηση, είμαστε έτοιμοι να χάσουμε τα πάντα προκειμένου να βρούμε το αδιανόητο, να ζήσουμε οριακά, να συντριβούμε μυστικά. Τον όρο πορνό καθιέρωσαν οι Βικτωριανοί, προσφέροντάς μας και μια εικονοποιία από πολύ ενδιαφέρουσες, εξεζητημένες ερωτικές σκηνές. Ο κόσμος του πορνό, φευγαλέος, τεχνητός, υπερβολικός, εύθραυστος, απαιτητικός, ονειρικός και τρομακτικός, καλυμμένος και επικίνδυνος, απαγορευμένος και μυστικός, βιώνεται σε μια ιερή στιγμή, του εορτασμού-στο-χείλος-του-γκρεμού, μια στιγμή άρσης των απαγορεύσεων, κατάργησης του συστήματος, ακόμη και του ίδιου του εαυτού. Με το Πορνό η ομάδα Griffόn ολοκληρώνει την τριλογία έργων που ξεκίνησε το 2014. Διερευνώντας την έννοια των προσωπικών και κοινωνικών ορίων, την υπέρβαση, αλλά και τη λειτουργία τους, το έργο δομείται μέσα από ένα παλίμψηστο εικόνων που αντικατοπτρίζουν τη μεταβαλλόμενη φύση τους, εστιάζοντας στο ζευγάρι των ερμηνευτών.

Μουσική εξαιρετική, χορογράφος ευφιέστατη και χορευτές που κάνουν τον χορό να φαίνεται ως κάτι φυσικό. Η ομάδα Griffon μέχρι τώρα μας μαθαίνει να χωράμε σκέψη και συναίσθημα σε μιά κίνηση.

Το Δάσος παρουσιάστηκε πρώτη φορά το φθινόπωρο του 2014, σε συμπαραγωγή της ομάδας χορού Griffón και του Θεάτρου Τέχνης. Δασος και Taboo παρουσιάστηκαν τον Ιούνιο του 2015 στα πλαίσια του Φεστιβάλ Αθηνών.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ
Πειραιώς 260, κτήριο Ε / στις 21:00 / από 15 έως 17 Ιουνίου

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Χορογραφία - Έρευνα: Ιωάννα Πορτόλου
Μουσική: Αντώνης Παλάσκας
Χορευτές: Γιάννης Νικολαΐδης, Σεσίλ Μικρούτσικου
Φωτισμοί: Τάσος Παλαιορούτας
Κοστούμια - Σκηνικός χώρος: Ιωάννα Τσάμη
Συμπαραγωγή: Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου και ομάδα Griffόn

By Milka / Μικαέλα Δανά