o Πάνος Μπίρμπας στο Faust

Την Πέμπτη 23 Νοεμβρίου βρέθηκα στο Faust BarTheatreArts, στην παρουσίαση του δεύτερου προσωπικού album του Πάνου Μπίρμπα με τίτλο «Finchley Road», που κυκλοφόρησε επίσημα την ίδια μέρα και στον ίδιο χώρο από τη Violins Productions.

Δεν ήταν η πρώτη φορά που βρισκόμουν στο Faust με τον Πάνο Μπίρμπα στη σκηνή. Την περυσινή καλλιτεχνική σεζόν τον άκουσα εκεί και σε δικό του live και στην παρουσίαση του δίσκου «The Great Fandango» των Dustbowl, των οποίων είναι τραγουδιστής. Αν και το Faust δεν είναι, κατά τη γνώμη μου, ιδανικός χώρος για live, η θεατρική σκηνή του είναι o κατάλληλος χώρος για να παρουσιάζει ο ταλαντούχος τραγουδοποιός με την υπέροχη φωνή τις ιστορίες που έχει ζήσει, μάθει ή φανταστεί. Αυτό ακριβώς έκανε και στην παρουσίαση του «Finchley Road».

Λίγο μετά τις 22:30, ενώ το Faust ήταν γεμάτο κόσμο, o Πάνος Μπίρμπας ανέβηκε στη σκηνή μαζί με τους μουσικούς του, Φώτη Παπαθεοδώρου (κιθάρες), Δημήτρη Κλωνή (τύμπανα), Μάνο Αναγνωστόπουλο (μπάσο), Γιάννη Μαρίνη (πλήκτρα) και Διαμαντή Καλαφατιάδη (πλήκτρα) καθώς και με την Τζένη Καπάδαη, μία από τις σπουδαιότερες μπλουζ φωνές της χώρας μας, με την οποία ερμηνεύει το «Room 7» στο «Finchley Road». Στο Faust, όμως, η Τζένη συντρόφευε τον Πάνο με τη μαγευτική φωνή της σχεδόν σε όλα τα τραγούδια.

Το πρώτο μέρος του live, που ήταν η παρουσίαση του «Finchley Road», ξεκίνησε, όπως και το album με το «The Boat», ένα τραγούδι για το δύσκολο ταξίδι των προσφύγων. Επειδή η σειρά των τραγουδιών σ’ ένα album δεν είναι ποτέ τυχαία, ο Πάνος έμεινε πιστός σ’ αυτή και στη συνέχεια. Αυτή η επιλογή σε συνδυασμό με τις ενορχηστρώσεις και τη «σκοτεινή» φωνή του είχε ως αποτέλεσμα να δημιουργηθεί η ιδανική ατμόσφαιρα για την αφήγηση των ιστοριών του. Ιστοριών με φόντο το Λονδίνο. Ιστοριών με κοινό παρανομαστή τη συνύπαρξη της μελαγχολίας, της απόγνωσης, του φόβου και της αξιοπρέπειας είτε μιλούν για τον έρωτα είτε για κοινωνικά ζητήματα, τα οποία προσεγγίζει με εξαιρετικό τρόπο, συνδυάζοντας την ιδιότητα του τραγουδοποιού με αυτή του κοινωνικού λειτουργού. Παρατηρώντας την ερμηνεία και την κίνησή του, διαπίστωσα ότι δεν μιμείται τους εκπροσώπους της εναλλακτικής ροκ σκηνής, από την οποία έχει πάρει στοιχεία. Ούτε καν τους καλλιτέχνες, που τον έχουν επηρεάσει.

Ωστόσο, οι Leonard Cohen, Nick Cave και David Bowie, οι κυριότερες επιρροές του Πάνου Μπίρμπα, δεν θα μπορούσαν να «απουσιάζουν» από τη βραδιά. Το δεύτερο μέρος ξεκίνησε με τη Δώρα Τσίγκα να ανεβαίνει στη σκηνή για να ερμηνεύσει μαζί με το Πάνο τη διασκευή του τραγουδιού του Leonard Cohen «Famous Blue Raincoat». Ήταν μία από τις καλύτερες στιγμές του live. Δεν ήταν, όμως, η μοναδική διασκευή. Ακόμα τρεις περιλαμβάνονται στο setlist της βραδιάς. Τα τραγούδια «15 Feet of Pure White Snow» (Nick Cave & The Bad Seeds), «The Ocean» (Richard Hawley) και «Lets Dance» (David Bowie) «πειραγμένα» με τόλμη –ιδίως το τρίτο-, αλλά και σεβασμό «έδεσαν» αρμονικά με τα τρία τραγούδια από το πρώτο προσωπικό album του, το «Mournful». Στο τέλος του live ο Πάνος αφού ερμήνευσε το «Dead Bones» μας ευχαρίστησε και αγκάλιασε έναν – έναν τους συνεργάτες του. Τον άφησα να πάρει μερικές ανάσες και να υπογράψει αρκετά CD πριν του ζητήσω να συμπυκνώσει το νόημα του κάθε τραγουδιού του «Finchley Road» σε μία ή δύο λέξεις. Αντί επιλόγου σας παραθέτω την απάντησή του.

1. The Boat: Τραύμα,

2. Room 7: Αποχαιρετισμός

3: The Letter: Αποχωρισμός

4: Tears like Raindrops: Αυτοκτονικός ιδεασμός

5: Finchley Road: Ανάγκη

6: Daughter: Γέννηση

7: St James Hotel: Πόθος

8: Back Home: Νόστος

9: The Seed of Love: Αληθινή αγάπη

10: Brighton Pier : Πέρασμα

Setlist:

1. The Boat

2. Room 7

3. The Letter

4. Tears like Raindrops

5. Finchley Road

6. Daughter

7. St James Hotel

8. Back Home

9. The Seed of Love

10. Brighton Pier

11. Famous Blue Raincoat (Leonard Cohen)

12. She’s long gone

13. 15 Feet of Pure White Snow (Nick Cave & The Bad Seeds)

14. Hair Shadowed of Gold

15. The Ocean (Richard Hawley)

16. Let’s Dance (David Bowie)

17. Dead Bones

 

Κείμενο: Βάσια Ρούσσου

Φωτογραφία: Tilemachos Papadopoulos