“Βιοτεχνία Υαλικών” στο Θέατρο της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών

Η θεατρική εταιρία “Νεάπολις”, παρουσιάζει για πρώτη φορά στο ελληνικό θέατρο και ειδικά διασκευασμένο, το μυθιστόρημα του Μένη Κουμανταρέα, “Βιοτεχνία Υαλικών” (κρατικό βραβείο μυθιστορήματος 1975) σε σκηνοθεσία Άγγελου Χατζά, στο Θέατρο της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών (Πειραιώς 256) από το Σάββατο 18 Φεβρουαρίου μέχρι και Κυριακή 9 Απριλίου.

Στην “βιοτεχνία υαλικών” βλέπουμε την παλιά Ελλάδα που αλλάζει με τους ήρωες εδώ να είναι γεμάτοι όνειρα, ιδέες, περιπέτειες και να παλεύουν με αυτά και για αυτά και στον αντίποδα το “νέο”, το χρήμα, η ερωτική απελευθέρωση και το εφήμερο. Τα όνειρα των ηρώων αποδεικνύονται κίβδηλα, η Ελλάδα με τα σύνδρομα της που την καταδιώκουν και οι κάτοικοί της που δεν μπορούν να αντέξουν τα χνώτα της και όλα αυτά με φόντο την μεταπολίτευση (πριν και μετά), μια περίοδος σταθμός για την σύγχρονη ιστορία της. Ο μόνος ακέραιος χαρακτήρας ο Βλάσης – αυτός που αποτάθηκε την τάξη του λόγω ιδεολογίας – αυτοκτονεί μην μπορώντας να αντέξει την μετάλλαξη των γύρω του, οι μικροί υπάλληλοι της επιχείρησης ο Σπύρος κ ο Βάσος προσπαθούν να πιάσουν την “καλή”, ενώ η Μπέμπα (η γυναίκα του Βλάση) παλεύει με το εδώ και το τώρα, κάνει πίσω στις ιδέες της για να ζήσει, να επιβληθεί, να κατασπαράξει, μην κοιτώντας πίσω. Όλοι τους μοιάζουν να κυνηγούν την ευτυχία και εκείνη ποτέ δεν έρχεται καθώς το παιχνίδι είναι φτιαγμένο για τα μεγάλα ψάρια κι όχι για τα μικρά.

Σκηνικά άρτιο με τους ηθοποιούς που απαρτίζουν την παράσταση να δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό. Δύσκολο εγχείρημα. Στο βιβλίο υπάρχουν πολλές εναλλαγές στις σκηνές (διαφορετικά μέρη/διαφορετικές ημέρες) που όμως εδώ χάρις τον χώρο και τον φωτισμό και την κινησιολογία σε συνδυασμό με το εύρος της σκηνής μπορούν και υποδηλώνονται. Ο Μένης Κουμανταρέας γράφει ρεαλιστικά και ανθρώπινα και στη συγκεκριμένη θεατρική μεταφορά αυτά δεν χάνονται. Η παράσταση καταφέρνει να κρατήσει τους θεατές σε εγρήγορση καθώς έχει εξαιρετική ροή και αμεσότητα, φωτισμούς που παίζουν καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη, μουσική που σε υποβάλει, ενώ τα κοστούμια είναι προσεγμένα όπως και όλο το υπόλοιπο σκηνικό.

Το έργο θα παίζεται για 16 μόνο παραστάσεις γιαυτό σπεύσατε !

Θεατρική διασκευή: Γιάννης Μπουραζάνας
Σκηνοθεσία: Άγγελος Χατζάς
Επιμέλεια κίνησης: Άρτεμις Ιγνατίου
Σκηνικά: Γιάννης Γκαρδιακός
Κοστούμια: Αλέξανδρος Κομπόγιωργας

ΗΘΟΠΟΙΟΙ
Βλάσης Ταντής :Άγγελος Χατζάς
Μπέμπα Ταντή :Τζίνη Παπαδοπούλου
Σπύρος : Γιάννης Στόλλας
Βάσος : Γιάννης Μπουραζάνας

By Milka – Μικαέλα Δανά